از نظر تاريخي ، دولت هاي مركزي افغانستان به طور كلي از حاكميت برابر در سراسر كشور برخوردار نبوده اند و براي جشن پيروزي طالبان نبايد از آنها در دنياي خيالي استقبال كرد. با اين حال ، وضعيت پيچيده در افغانستان مانع نمي شود كه در مورد رويكرد استراتژيك ايران در برخورد با افغانستان صحبت …
جلايي پور: تندروهاي وطني ،فعلا طالبان را تطهير نكنند https://titr-news.ir/2021/07/جلايي-پور-تندروهاي-وطني-،فعلا-طالبان-ر/ تيتر نيوز Tue, 06 Jul 2021 03:12:11 0000 بين الملل https://titr-news.ir/2021/07/جلايي-پور-تندروهاي-وطني-،فعلا-طالبان-ر/ از نظر تاريخي ، دولت هاي مركزي افغانستان به طور كلي از حاكميت برابر در سراسر كشور برخوردار نبوده اند و براي جشن پيروزي طالبان نبايد از آنها در دنياي خيالي استقبال كرد. با اين حال ، وضعيت پيچيده در افغانستان مانع نمي شود كه در مورد رويكرد استراتژيك ايران در برخورد با افغانستان صحبت …
از نظر تاريخي ، دولت هاي مركزي افغانستان به طور كلي از حاكميت برابر در سراسر كشور برخوردار نبوده اند و براي جشن پيروزي طالبان نبايد از آنها در دنياي خيالي استقبال كرد.
با اين حال ، وضعيت پيچيده در افغانستان مانع نمي شود كه در مورد رويكرد استراتژيك ايران در برخورد با افغانستان صحبت كنيم. از آنجا كه طالبان يك جنبش مذهبي “ضد آمريكايي” و از طرفداران “دولت اسلامي” هستند ، آيا ايران و دولت جمهوري اسلامي بايد عليه دولت قانوني افغانستان به طالبان بپيوندند و جنايات اين گروه تروريستي را از بين ببرند؟ به نظر مي رسد به سه دليل ، استراتژي اصلي ايران در اين كشور بايد تقويت “دولت-ملت” افغانستان باشد و نه خلاص شدن از شر طالبان.
– ظهور جنبش افراطي مذهبي طالبان يا برقراري مجدد دولت اسلامي و امارت در افغانستان خلاف منافع ملي ايران است. طالبان به عنوان جنبش ضد شيعه و ضدايراني (نيرويي كه 11 ديپلمات ايراني را در مزار شريف در دهه 1980 به قتل رساند) و ضد مترقي است ، مي تواند پديده بحث برانگيز سلفي و ستيزه جو را در ايران تقويت كند. ائتلاف ضد ايراني (معروف به ائتلاف نتانياهو ، بونسالين و ترامپ) با تأكيد بر تنش هاي قومي و ديگر سلفي ها-مذهب در ايران ، ايران را مقصر اين شورش مي داند.
– ايران بيش از چهار دهه در پذيرش آوارگان افغان نقش جدي داشته است …
اما نقش مهمي در روند توسعه اقتصادي و همكاري افغانستان نداشته است. ايران مي تواند در دولت ملي افغانستان (نه از طريق تصويب طالبان) نقش پيشرفته اي داشته باشد ، در غير اين صورت وضعيت “مصرف” فعلي ايران و “بهره برداري” تركيه ادامه خواهد يافت. در شرايط فعلي افغانستان ، ايران نقش پنجمي در توسعه اقتصادي افغانستان ندارد. چه زماني طالبان ضد مترقي به ايران اجازه مي دهند تا در توسعه افغانستان شركت كند؟
۳- اين واقعيت كه در افغانستان افرادي وجود دارند كه مي خواهند طالبان را وارد روند اجرايي افغانستان كنند ، يك مسئله در افغانستان است و به نيروهاي داخلي اين كشور بستگي دارد و افراط گرايان داخلي ايران نبايد براي پاكسازي طالبان عجله كنند. ملت هاي افغانستان ، تاجيكستان و ايران مي توانند مانند سه پسر عموي و متحد باشند. روشن است كه دفاع از منافع ملي ايران و حوزه نفوذ به بهترين وجه در چارچوب همكاري بين كشورهاي همسايه كشورهاي شرقي ارائه مي شود و طالبان حتي در مدل “دولت-ملت” افراط گرايان ملي نمي گنجند. .
23302